Petrželové brambory + jak v nich při vaření zachovat co nejvíce vitaminů

01.07.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tak málo stačí a z obyčejných brambor vykouzlíte přílohu nabitou vitaminem C. Stačí jen mít na paměti, že brambory lze připravovat i jinak, než je oškrábat, nakrájet na kostičky a vařit ve velkém množství vody, kterou pak většina lidí vylije. Nejefektivnějším způsobem je vařit brambory se slupkou nad párou nebo jen v malém množství vody. Většina látek tak zůstane v bramborách zachována. Když je pak ochutíme trochou mořské soli, bohatě přidáme jemně nasekanou petržel a úplně na závěr čerstvé máslo, tak jsme jejich zpracování posunuli tím správným směrem.

Budete potřebovat

Postup

  1. Brambory omyjte, vydrhněte a dejte vařit nad páru, případně do menšího množství vody. Přisypte trochu celého kmínu, pokud máte, tak na ovonění větvičku libečku, a vařte do změknutí pod pokličkou. Nad párou je vhodné připravovat spíše menší brambory, 4 giganty v hrnci byste pařili do měkka docela dlouho.
  2. Když máte brambory s jemnou slupkou, vůbec je nemusíte loupat, v tomto případě jsem to také neudělala.
  3. Brambory nakrájejte na kousky a v hrnci promíchejte s nasekanou petrželí a máslem. Osolte mořskou solí dle chuti.

Jaké výhody pro nás tyto brambory mají?

K těmto petrželovým bramborám můžete zkusit udělat třeba [pohankové karbanátky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/pohankove-karbanatky "pohankové karbanátky")