Perfektní jablečný koláč - křehký a šťavnatý

19.03.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Takhle jsem si ho vyladila, takhle jsem s ním spokojená. Bohatá jablečná náplň v kombinaci s jen lehce sladkým křehkým těstem. Zkoušejte různé typy jemně mletých mouk a nechte se pokaždé překvapit skvělým výsledkem. Mně vyhovuje jemná špaldová, někdy dám pšeničnou celozrnnou, jindy kombinaci bio pšeničné hladké a jemně mleté pohankové.

Menší plech, 25 x 33 cm, 12 větších kousků

Budete potřebovat

Na těsto

Na jablečnou náplň

Postup

  1. Povolené máslo zpracujte dohromady s moukou a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici. Než budete chtít těsto dát na menší plech nebo do kulaté formy, tak půlku těsta odkrojte a dejte na chvíli do mrazáku. Půjde pak dobře strouhat :)
  2. Připravte si jablečnou náplň. Nastrouhejte na hrubo tolik jablek, abyste jich měli 1 kilo. Nastrouhaná jablka dejte do hrnce, přidejte rozinky, bio vanilkový cukr, k oslazení sirup nebo případně jiné sladidlo, které používáte.
  3. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň.

  4. Nahoru nastrouhejte druhou polovinu ztuhlého těsta a pečte na 190 stupňů asi 35 minut. Dle zkušeností, do zezlátnutí ...

TIPY

Tenhle moučník je sázkou na jistotu. Kombinace křehkého těsta a vyladěné bohaté jablečné náplně zkrátka nezklame.

Teď jde jen o to nesníst na posezení půlku plechu, protože není důležité co a v jaké kvalitě, ale také kolik :)