Penne ala Balkán - do 15 minut na talíři

21.05.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když bych tento recept nazvala „Těstoviny s pórkem, balkánským sýrem a slaninou“, tak bych vám hned prozradila, o co v tomto rychloreceptu jde :) Penne ala Balkán je přeci jen o něco poetičtější :)

Množství surovin si samozřejmě upravte dle počtu strávníků, rozhodně ale nešetřete na pórku.

Na 3 porce budete potřebovat

Postup

  1. Penne uvařte dle návodu, aby byly tzv. na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
  2. Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka
  3. Nakrájejte slaninu.
  4. Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a na něm orestujte pórek spolu se slaninou (šunkou) cca 4 minuty.
  5. Pak můžete směs krátce podusit pod pokličkou, aby pórek hezky změkl, zkrátka, aby při kousání nebyl nepříjemný :)
  6. Odstavte z plotny a přidejte těstoviny a nastrouhaný balkán.
  7. Opatrně míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Jako „fígl“ na závěr přilijte asi deci vody, ve které se těstoviny vařily. Uvidíte, že sýr se krásně rozpustí a bude mít výbornou konzistenci.
  9. Jídlo už není nutné jakkoliv solit či dochucovat.

Něco navíc k receptu

Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí, který byl vyráběn původně z ovčího mléka. Současné typy prodávané ve střední Evropě jsou ale vyráběny z kravského mléka. Sýr má širokou škálu použití, v zemích svého původu je široce využíván pro ochucování jídel, ale také jako součást samotného jídla. Mnohdy bývá zaměňován se sýrem feta – nejedná se ale zcela o totéž. Sýr feta má svůj původ v Řecku a zraje podle tradiční receptury.

Dobrou chuť!

Autor: Kamila Metzová