Pečené placičky z tofu a zeleniny s domácí rajčatovou omáčkou

16.02.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Toto jídlo vzniklo tak, že jsem měla chuť uvařit něco z rajčat. Omáčku. Ale co k ní? Co třeba nějaké kuličky nebo placičky? Ale bez masa! A také bez pánve plné přepáleného oleje. Takže do trouby s nimi :)

A když je dobrá rajčatová omáčka, dá se s ní vymyslet kdeco. Klasikou je smíchat ji s dobrými těstovinami, perfektně sedne ale i k ricottovým nokům nebo právě těmto zeleninovým placičkám.

Tyto jsou v kombinaci s tofu, které je zdrojem bílkovin, a placičky jsou díky němu sytější.

Na omáčku ze sekaných rajčat budete potřebovat

Na placičky budete potřebovat

Postup

  1. Omáčku si připravíte zcela bezpracně tak, že do menšího hrnce vyklopíte 2 plechovky sekaných rajčat. Rajčata jen ochuťte bazalkou, solí, třtinovým cukrem a nechte na mírném stupni probublávat asi 20 minut. Omáčka se lehce zredukuje a přirozeně zahustí.
  2. Zeleninu na placičky krátce orestuje na pánvi a rozmixujte na jemno. Tofu také rozmixujte do hladka. Přidejte vejce, rozemletý toustový chléb, 1 lžíci olivového oleje, ochuťte solí, případně bylinkami.
  3. Hmotu nanášejte lžící na pečící papír potřený olejem, dělejte malé kopečky, které jen upravte do tvaru malé placičky. Mně jich vyšlo přesně 16.
  4. Pečte na 200 stupňů cca 20 minut dozlatova.

TIP

Upečené placičky jsou výborné jak teplé, tak studené, mohou skvěle posloužit i jako jídlo kamkoliv s sebou. Nejsou totiž mastné a nerozpadají se :)