Pečená červená řepa s balkánským sýrem - nadchne i odpůrce řepy

07.01.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Červená řepa patří jednoznačně ke zdravému životnímu stylu. Největší hodnotu má ve své syrové podobě, kdy z ní můžeme připravovat různé saláty a šťávy. Tepelně upravená řepa má ale rozhodně také svůj význam. Obzvlášť v zimě, kdy není sezóna a měli bychom právě sáhnout po řepě, celeru, mrkvi, petrželi, které se dají skladovat. Nejlepší je použít ji na syté zeleninové polévky typu "boršč", další možností je pak pečená řepa. Dá se péct s kořenovou zeleninou nebo zapékat s bílými sýry jako feta nebo balkán.

Toto jídlo by mohlo chutnat i těm, kterým jinak řepa "nejede".

Budete potřebovat

Postup

  1. Červenou řepu omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Neloupala jsem ji.
  2. Ochuťte ji trochou soli a drceného kmínu. Není otřeba ji solit moc. Chuť samotné řepy je výrazná, navíc ji budete zapékat s balkánským sýrem, který se řadí mezi extra slané sýry.
  3. Zakapejte olejem a pečte přikryté na cca 200 stupňů asi 50 minut. Olejem jsem úplně nešetřila.
  4. Když bude řepa skoro měkká, rozložte na ni plátky balkánského sýra a ještě 10 minut zapečte.

Ze zkušenosti

A co dál s tímto skvostným pokrmem? Můžete ho jíst jen tak, případně s kouskem pečiva, někdo si rád přiloží uvařenou bramboru.

Loupat nebo neloupat červenou řepu?

Loupat syrovou řepu není žádná práce za odměnu. Červené barvivo je dost agresivní, můžete mít tedy v kuchyni pěkně vymalováno ;)Občas je to ale potřeba, když ji třeba chcete nakrouhat do zdravého [SALÁTU](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zimni-salat-vitaminy-ve-sklenicce "SALÁTU"). Někdo si na to vezme gumové rukavice ...Když chcete řepu uvařit, tak se dává do hrnce zásadně celá. Nikdy se předem neloupe. Vařit ji můžete s bobkovým listem a trochou kmínu. A co s vařenou řepou dál? Třeba do polévky, dělá se z ní také tradiční australský čokoládový moučník nebo tato [POMAZÁNKA](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-pomazanka-z-cervene-repy "POMAZÁNKA")

Tak dobrou chuť!