Papriky po toskánsku - skvělé jako příloha nebo s těstovinami

06.08.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tato zelenina se stala v naší rodině velice oblíbenou. Inspirací k tomuto receptu mi byl Emanuele Ridi a jeho „Peperonata alla Toscana“. Recept vypadá tak jednoduše, že se člověku může zdát opečená zelenina celkem nezajímavá. Jak už to ale bývá, jednoduché recepty bývají ty nejlepší a kombinace olivového oleje, třtinového cukru a šťávy ze zeleniny je více než jedlá :)

Na 4 porce budete potřebovat

Postup

  1. Papriky nakrájejte podélně na větší kusy, cibuli na hrubší proužky, rajčata na měsíčky, neoloupanou cuketu na silnější kolečka.
  2. Na rozpáleném olivovém oleji začněte na cibuli opékat nejdříve papriky, po 5 minutách přidejte rajčata, po dalších 5 minutách cuketu (pokud se rozhodnete pro variantu s cuketou)
  3. Dle chuti osolte, přidejte cukr, případně ještě trochu kvalitního olivového oleje a opékejte ještě pár minut. Průběžně promíchávejte. Chvílemi můžete pánev přikrýt pokličkou, aby se udělalo trochu šťávy.
  4. Zelenina nesmí být „blemcavá“ s velkým množstvím šťávy, ale naopak musí být opečená, na skus a pevná. To platí především o cuketě. Cuketa je hotová velice rychle. Proto se přidává až jako poslední. Pokud z ní nevyrobíte blátíčko, je v zeleninových pokrmech opravdu chutná.

Jak s touto zeleninovou pánví naložit dál? Hodí se jako příloha ke grilování, k rybám, můžete z ní vytvořit výtečné vegetariánské jídlo. Stačí tuto směs promíchat s většími pevnějšími těstovinami (např. farfalle nebo penne). Těstoviny následně můžete vylepšit plátky opečeného tofu a zůstat tak u bezmasé varianty.

Ať už se rozhodnete s paprikami naložit jakkoliv, pokrm nádherně ovoní čerstvé lístky bazalky.

TIP

Dobrou chuť!