Papriková pomazánka s Nivou

27.09.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Cílem tohoto receptu bylo zakomponovat do pomazánky celou papriku. Syrová paprika sice hezky křupe, v pomazánce je ale nepoddajná a navíc pouští vodu.

Do pomazánek je proto nejlepší použít papriku pečenou. To můžete vyzkoušet v tomto receptu na pomazánku z pečených červených paprik.

Pokud bych i v tomto receptu chtěla použít papriku pečenou v troubě, upekla bych si paprik rovnou více a využila je do pomazánky, krémové zeleninové polévky nebo těstovin. Když už rozpaluju troubu, tak ať se to využije.🙂

Do této pomazánky s nivou jsem však tu 1 papriku opekla na pánvi a slupku jsem neloupala. Není tak měkká jako z trouby, ale cíl to splní.🙂

 Ingredience

(1 miska pomazánky)

 Postup

  1. Papriku zbavím jádřince a rozkrájím na kusy. Pokud paprik dělám více, peču je cca 30 minut v troubě. Pro případ 1 misky pomazánky papriku pozvolna opeču na pánvi na olivovém oleji tak, aby změkla. V průběhu opékání pánev přiklopím poklicí. Záleží na typu papriky.
  2. Opečenou papriku nechám zchladnout a ostrým nožem ji nakrájím a posekám na drobné kousky.
  3. Červenou cibuli nakrájím na drobno, nivu nastrouhám na hrubo a žervé rozetřu lžící.
  4. Vše smíchám dohromady a důkladně promíchám, aby se ingredience dokonale propojily. Dle potřeby dochutím solí a pepřem, případně petrželkou.
  5. Když chci pomazánku tužší, nechám ji tak. Když ji chci více jemnější, krémovější, přidám ještě lžíci hustého jogurtu nebo zakysané smetany nebo tvarohu. Hotovo!

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tuto jednoduchou vajíčkovou pomazánku s nivou.🙂

Ať vám pomazánky chutnají.🙂