Ořechové máslo jako zdravá pomazánka

02.12.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Dostala jsem vlašské ořechy, to mě přimělo si o jejich účincích na zdraví pořádně počíst a narazila jsem na pojem „ořechové máslo“. Zaujalo mě to a hned jsem to vyzkoušela. Je to vlastně zdravá sladká pomazánka. Je samozřejmě velice výživná a kalorická, ale také se nejí po lžících ;-)

Budete potřebovat

(Množství si uzpůsobte podle toho, kolik másla chcete vyrobit, já jsem na zkoušku udělala menší množství, dala jsem 100g másla, 50g ořechů a lžíci medu)

Postup

  1. Rozmíchejte máslo. Máslo musí být měkké, povolené.
  2. Vlašské ořechy namelte nebo nasekejte na jemno v robotu. Přidejte k máslu a důkladně promíchejte.
  3. Oslaďte medem.
  4. Mažte na běžné pečivo nebo celozrnný chléb.

Děti a ořechy

Toto ořechové máslo chutná dětem a je pro ně velice zdravé. Jelikož ořechy patří mezi potenciální alergeny a rizikové potraviny (plísně), zvažte jen jejich podání na základě věku dítěte a rodinné anamnézy (alergie v rodině). Díky tomu, že jsou pomleté, nehrozí zde riziko vdechnutí. Pokud se rozhodnete podat ořechy v jakékoliv formě (ořechové mléko, máslo, ořechy v moučníku) dítěti poprvé, dejte mu menší množství a ten i následující den pozorujte, jak je snáší.

TIP

Pokud chcete, aby Vaše dítě začalo chroupat třeba vlašské ořechy a mandle, ale jsou na ně dost tvrdé, namočte ořechy přes noc do vody a pak už se může vesele zobat... Jsou krásně měkké.