Bramborové noky s dušeným zelím a uzeným tofu

05.01.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jídlo je bezpracné, zelí se v hrnci dělá v podstatě samo. Stačí jen občas zkontrolovat, zda ho není potřeba podlít.

Uzené maso, které v tradiční variantě jídlu dodá šmrnc, lze vystřídat třeba sojovým "sýrem" tofu nebo produktem z vaječných bílků uzeným Šmakounem.

S konzumací sojových produktů by se to rozhodně nemělo přehánět. Občasné zařazení tofu, tempehu, případně dochucování miso pastou či tradiční fermentovanou sojovou omáčku může být v rámci pestrosti jídelníčku přínosné.

Budete potřebovat

Na zelí

Postup

  1. Kysané zelí slijte a v případě dlouhých kusů párkrát překrojte, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli, přidejte zelí a podlijte trochou vody. Dle chuti lze použít vodu ze zelí, záleží jakou kyselost preferujete. Ochuťte přírodním cukrem a drceným kmínem. Duste pod pokličkou do změknutí a dle potřeby přilévejte. Zhruba v polovině varu lze přidat na jemno nastrouhanou bramboru, která zelí zjemní a spojí. Zelí jsem dusila určitě hodinu, máme ho rádi hodně měkké.
  3. Na nepřilnavé pánvi na pár kapkách olivového oleje krátce orestujte na kostičky nakrájené uzené tofu, tempeh nebo uzeného šmakouna.
  4. Pak už jen smíchejte s uvařenými bramborovými noky a zelím.

TIPY

Příprava kysaného zelí je jednoduchá, spíš jde o to zjistit, v jaké konzistenci a chuti vám vyhovuje. Někdo preferuje sladší a blátivější konzistenci, jiný si zase libuje v hodně kyselé chuti a obejde se bez zahušťování.