Nejlepší domácí zálivky a dresingy – levně a bez éček

01.08.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Horké léto je ideální pro přípravu všemožných zeleninových salátů. Samotná chuť zeleniny je sice fajn, máme se ji učit vnímat takovou, jaká je, ale časem omrzí, takže tu chuť můžeme vylepšovat různými zálivkami a dresingy.

Děláte si dresingy doma nebo je kupujete? Supermarkety jsou plné těchto produktů, než si ale takový dresing koupíte, pročtěte si jeho složení. Možná vás přejde chuť a zjistíte, že strávit 2 minuty přípravou toho domácího není zas až taková práce a ještě vás to vyjde podstatně levněji.

Rozdíl mezi zálivkou a dresingem já vnímám následovně: zálivka je spíše „vodového“ charakteru na bázi olivového oleje, octa, citronové šťávy a podobně. Dresing je hutnější, je to vlastně "studená omáčka na salát" jejímž základem je většinou jogurt, zakysaná smetana, majonéza, sojanéza apod. Toť moje představa :-)

Ať se podíváte na etiketu libovolného kupovaného dresingu, ve složení převládá voda, olej, cukr, ocet, sůl, někde trocha jogurtu, zahušťovadla. V lepším případě jsou bez konzervantů a barviv.

Tady jsou konkrétní recepty. Vyzkoušela jsem je, snědla se salátem a chutnaly mi ;-)

Recepty na zálivky

Recepty na dresingy

Jako základ pro jakýkoliv dresing můžete tedy použít – již zmíněnou zakysanou smetanou, bílý jogurt různé tučnosti, kefírové mléko, tofu, sojanézu. Můžete případně přidat i trochu majonézy. Je rozdíl mezi 1 lžící a celou sklenicí ...

Na co dávat POZOR

Jo a víte co nesnáší Pohlreich? Když je ten salát dresingem politý. On je z toho uplně vytočený :-) Salát se podle něj musí s dresingem pořádně promíchat, aby se ta chuť dostala uplně všude a dobře se to jedlo :-)

Jak saláty vylepšujete vy? Pokud máte další tipy, určitě se podělte v komentáři.