Vychytaný salát na chlebíčky

02.03.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když oslava, tak chlebíčky. Když chlebíčky, tak se salátem. Když se salátem, tak jedině s tímto vychytaným podle Myšičky :-)

Pak už je jedno, čím vším dobrým a kvalitním chlebíčky nazdobíte. Když mají pocitvý základ, budou prostě chutnat.

Budete potřebovat

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce spolu s kmínem nejlépe den předem. Pokud se nezadaří, tak je nechte pořádně zchladnout.
  2. Brambory oloupejte a pak buď protlačte skrz mřížku nebo nakrájejte na drobné kostičky.
  3. Celer rozkrojte, nožem odstraňte slupku a nastrouhejte na jemno. Cibuli nakrájejte na jemno. Takto nastrouhaný celer a nakrájenou cibuli zalijte horkou vodou a nechte chvíli stát. Jde o to, aby se obojí spařilo a mělo jemnější chuť. Po pár minutách slijte a vodu lehce vymačkejte. Kyselé okurky také na jemno nastrouhejte.
  4. Vše přidejte k bramborám a smíchejte s majonézou a zakysanou smetanou. Neudělejte salát moc řídký, aby na chlebíčkách dobře držel.
  5. Pak už ochuťte, jak vám bude vyhovovat. Solí, pepřem, umeoctem, můžete i trochu hořčice či citronové šťávy. Salát by měl být lehce do kysela.

Varianta s méně kaloriemi

Majonéza je opravdu hodně kalorická. 100g majonézy má asi 680Kcal! Zatímco i tučnější zakysaná smetana má pouze 160Kcal. Pokud tedy chcete udělat výborné, ale méně kalorické chlebíčky, tak dejte majonézy jen pár lžic, "na chuť", a o to více dejte zakysané smetany. Pak musíte doladit chuť třeba hořčicí a umeoctem. Použít můžete i [sojanézu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojaneza "sojanézu") ze zdravé výživy.

TIPY

Tak dobrou chuť!