Zdravá mrkvová pomazánka speciál

14.09.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tato pomazánka je dalším produktem mé aktivní snahy namazat na chleba něco zdravého. Většina lidí má nedostatek syrové stravy. Je proto zapotřebí denně zařazovat do jídelníčku i syrovou zeleninu. U některých druhů zeleniny má však její tepelná úprava své výhody. Můžete si přečíst na konci [tohoto receptu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/dusena-mrkev "tohoto receptu") Pokud tedy syrovou mrkev nebudeme brát pouze jako zdroj vlákniny, ale budeme z ní chtít "vytěžit" i ostatní mikronutrienty, jako je např. betakaroten, je zapotřebí mrkev pořádně kousat, žmoulat, drtit a přežvykovat :)Čím více, tím lépe. To samé platí o lněných semínkách.

Budete potřebovat

Postup

  1. Mrkev nastrouhejte na jemno a smíchejte ji s vybraným mléčným výrobkem. Může se jednat o tvaroh, žervé, přírodní sýr, ricottu.
  2. Pak už jen vmíchejte sušené pšeničné klíčky a lněná semínka. Když je do pomazánky přidáte namletá, uděláte nejlépe.
  3. Na závěr přikápněte trošku vybraného panenského oleje.

TIPY

Pomazánka má díky semínkům a klíčkům speciální chuť, kterou si ale můžete, jako já, velmi oblíbit :) Pomazánku je nejvhodnější namazat na celozrnný žitný chléb, případně na knackebroty.

Tak co myslíte, co asi s vaším tělem udělá takováto snídaně narozdíl od tvarohového šátečku z pekárny či rohlíku s uherákem?