Lívance z ricotty - bez cukru, vláčné, nadýchané

13.04.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Množství ingrediencí jsem vyladila tak, aby vše vyšlo na 1 balení syrovátkového sýru Ricotta, který běžně kupuji v 250g balení.

Mouku jsem teď zvolila bezlepkovou celozrnnou rýžovou, která má neutrální chuť a do receptury mi zapadla. Můžete ale použít i jiný druh jemně mleté mouky.🙂

Nejvíce mě na těchto lívancích baví to, že je těsto zcela bez cukru, přesto příjemně sladké. Díky ricottě.🙂

 Ingredience na 8 lívanců

 Postup

  1. Bílky oddělím od žloutků, z bílků ušlehám sníh.
  2. Ricottu smíchám se žloutky, přidám půl lžičky kypřícího prášku, citronovou kůru a mouku. Ideální je mouku prosít. Konzistence bude dost tuhá, doladím ji 2 lžícemi smetany.
  3. Na závěr vmíchám sníh z bílků. Těsto je nadýchané, hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se tuhé, doředím ho ještě lžící smetany nebo jiné podobné tekutiny.
  4. Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanáším lžící těsto a tvořím vyšší lívanečky. Opeču je z obou stran do zlatova. Hotovo!

> ☝️Až bude více času, doporučuji také vyzkoušet kynuté jablečné lívance. Postup je snadný.👍

Ať se vám lívance povedou! 🙂