Zeleninové lečo - rychlé jídlo ideální v letním období

31.07.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Klasický recept na lečo zná snad každý, ale proč si ho nepřipomenout? Na dveře klepe srpen, do noty nám tak hrají regály v obchodech plné paprik a zralých rajčat. Lečo může mít více podob, rozhodně se ale neobejdete bez rajčat, paprik, cibule a soli. Původní maďarská receptura neobsahuje vejce, stejně tak jako lečo určené k zavaření do sklenic. Gurmáni si pak lečo mohou vylepšit kvalitní paprikovou klobáskou, rozhodně bych se ale vyhnula točeňáku za 4,50 Kč, pokud chcete udělat něco pro své zdraví :) Tento recept je na původní, čistě zeleninovou, variantu.

Budete potřebovat

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a opečte v hlubší pánvi na oleji do růžova.
  2. Přidejte omyté papriky nakrájené na proužky. Lehce osolte, promíchejte a duste 5 minut.
  3. Pak přidejte na kousky pokrájená rajčata. Znovu lehce osolte, přidejte špetku červené papriky, promíchejte a duste pod pokličkou 10 minut.
  4. Na závěr do směsi vklepněte vejce, promíchejte a ještě krátce povařte.

Kdo to nemůžete vydržet, přidejte si na pánev ještě před přidáním papriky kousek paprikové klobásy. Lečo krásně ovoní, nesmí však přebít chuť zeleniny.

Záměrně jsem nenapsala, kolik paprik a kolik rajčat, záleží, pro kolik lidí lečo budete připravovat.

Klasickou přílohou k leču je pšenično-žitný chleba s pěkně křupavou kůrkou. Výborné je ale i s bramborami či řýží.

Lečo je opravdu jednoduché, dá se „zkazit“ snad jedině tak, že byste omylem koupili pálivé papriky, což by ovšem milovníkům ostrých jídel zas až tak nemuselo vadit, dětem samozřejmě ano. Klasické papriky proto vybírám „po čuchu“ a nikdy se tak nespletu :)

Dobrou chuť :)