Kuskus - základní příprava

05.02.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se tvaruje do drobných kuliček. Ty jsou pak napařovány a vysušeny.

Docela dlouho mi trvalo, než jsem kuskus zařadila do stálého repertoáru. Kuskus se hodí pro přípravu rychlých jídel. To je plus pro ty, které tlačí čas. Jeho největší výhodou je, že se nemusí vůbec vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a počkat, až nabobtná. Dříve jsem toto nevěděla, a tak jsem kus kus vařila a míchala, což neprospělo jeho struktuře.

Základní příprava kuskusu

Poměr 1:2

1 díl kuskusu na 2 díly vody.

Kuskus vložte do misky nebo hrnce, zalijte ho vařící vodou v poměru 1:2 (1 díl kuskusu na 2 díly vody). Po zalití nechte cca 10 – 15 minut stát a lehce pročechrejte vidličkou (Pro odměřování používám malý hrneček).

TIP

Vždy mrkněte na obal, jakou přípravu doporučuje výrobce. Někdy bývají „kuličky“ kuskusu drobnější, jindy větší.

Kolik kuskusu na jednu porci?

Za jednu porci kuskusu se obecně považuje 70g. Poprvé si to odměřte, příště už můžete sypat od oka. Mým problémem je to, že mám pokaždé pocit, že je všeho málo, tak to s množstvím snadno přepísknu. Rozhodně se mi vyplatí odměřovat.

Kde kuskus seženete?

Podle mých zběžných průzkumů se v našich zeměpisných šířkách kuskus celkem zabydlel, takže ho seženete ve všech prodejnách zdravé výživy a ve větších supermarketech (Tesco, Spar, Globus). Nemají ho, myslím, v Penny a Lidlu. Mým posledním úlovkem je celozrnný kuskus značky Albert.