Krůtí maso ve smetanové paprikové omáčce

02.02.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Koupila jsem krůtí prsa s tím, že udělám "nějaké jídlo s omáčkou". To je taková jistota, že to bude všem chutnat. Když navíc jídlo pojmu ve smetanovém duchu na paprice, prázdné talíře VŽDY zaručeny.🙂

Omáčka je krémová, smetanová, bez pšeničné mouky a obsahuje i čerstvou papriku. Zelenina ji totiž nejen nutričně obohatí, ale i přirozeně zahustí. Proto se jídlo nejmenuje "krůtí maso na paprice", ale "v paprikové omáčce".

Moje dosavadní zkušenost s krůtími prsy je taková, že je třeba zvolit správný typ receptu a správný postup, aby bylo maso měkké a nevysušené. Toto je vyzkoušené jídlo, které funguje. Jak v klasickém, tak pomalém hrnci.

Budete potřebovat

Postup

  1. Krůtí prsa nakrájím na větší kusy. 1 kus je zhruba jako polovina kuřecích prsou. Dělám to tak z důvodu, aby pak šlo maso pohodlně z omáčky vyjmout, protože se pak omáčka mixuje a dokončuje...Překrájená krůtí prsa osolím, opepřím a zprudka opeču na vhodném tuku na nepřilnavé pánvi ze všech stran tak, aby se zatáhla a do zlatova opekla. Takto opečené maso vložím do hrnce nebo do pomalého hrnce.
  2. Do pánve, kde se opékalo maso, přidám trochu tuku. Já jsem dala přepuštěné máslo Ghí. Cibuli nakrájenou na kostičky restuji pár minut, pak přidám nakrájenou mrkev a také ji opeču. Ke konci zasypu sladkou paprikou, krátce zarestuji a lehce podliju troškou vody, aby šlo všechno z pánve dobře ven.
  3. Opečenou cibuli s mrkví přidám do hrnce k masu, rovnou tam vhodím i červené papriky, jen překrojené, zbavené jádřince, a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby voda sahala asi 2 cm nad ingredience. Vařím velmi pozvolna do změknutí masa. Klidně hodinu a půl, v pomalém hrnci déle.
  4. Když je maso zcela měkké, vyjmu ho a omáčku rozmixuji do hladka. 2 lžíce preferované jemně mleté mouky rozmíchám se smetanou a vliju do hrnce. Ještě promixuji. Maso buď nechám venku nebo ho vrátím do hrnce a omáčku ještě 10 minut mírně provařím. Doladím hustotu dle potřeby. Hotovo!

Když k omáčce plánuji jako přílohu rýži, dělám ji o něco řidší než třeba k nokům či těstovinám.

Jako příloha se také hodí tarhoňa, kuskus, bulgur, divoká rýže, halušky, či různé alternativní "nepšeničné" těstoviny.

 TIP č.1

Pokud chcete opravdu delikátní chuť omáčky, dbejte na výběr mleté červené papriky. U mě v kuchyni je to koření, které NIKDY nesmí dojít a spokojím se jen s tou nejlepší kvalitou. Tu jsem našla na Slovensku.🙂 Tato slovenská lahůdková paprika je jedna z nejkvalitnějších a dodá této omáčce úžasnou chuť a zářivou barvu.

 TIP č.2

Zahustěte omáčku moukou z červené čočky. Má perfektní zahušťovací schopnosti, je bezlepková a výživná. Její neutrální chuť neovlivní charakter receptu. Mouku z červené čočky dále využijete do polévek, třeba do této bramboračky

> ☝️Další tip na smetanovou omáčku? Vyzkoušejte kuře na paprice s tarhoňou - zahuštěné bez mouky.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂