Krémová chřestová polévka

31.05.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Existuje mnoho jejích variant i konzistencí, tady je jedna taková základní, kterou mám vyzkoušenou a chutná celé rodině.

Budete potřebovat

Postup

  1. Chřest oloupejte pomocí škrabky a odkrojte dřevnaté konce.
  2. Na oleji orestujte cibulku a zaprašte hladkou moukou. Vytvoří se cibulová jíška. Pokud mouka tvoří hrudky a ne "bublinky", přidejte trochu másla. Jíška by měla zůstat světlá.
  3. Zalijte asi 3 hrnky ne horkého zeleninového vývaru.
  4. Vhoďte na špalíčky pokrájený chřest.
  5. Vařte pod pokličkou do změknutí chřestu. Někdy stačí 20 minut, jindy o něco více.
  6. V případě potřeby osolte, trochu opepřete (pro menší děti není nutné)
  7. Zjemněte smetanou. Množství podle toho, jakou konzistenci preferujete a jak moc smetanovou polévku chcete. Zkuste 100ml a uvidíte, zda ještě přidáte.
  8. Rozmixujte do hladka a propasírujte skrz sítko. Některá vlákna v chřestu se nepodaří rozmixovat, tímto krokem tak zajistíte dokonale hladkou polévku.

Pro koho je chřest vhodný?

Chřest je vhodný i pro ty nejmenší děti. Není považován za alergen a má příjemnou chuť. Podobnou polévku jim můžete udělat také. Menší množství oloupaného chřestu stačí do měkka povařit, propasírovat a zjemnit kojeneckým mlékem nebo žloutkem.

TIP

Krémovou chřestovou polévku můžete podávat s opečenými krutony. Výborné jsou jak česnekové, tak sýrové.

Výsledkem je jemná krémová polévka, která chutí zklame málokoho ...