Krémová brokolicová polévka

18.04.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

V Ikee prodávají dětský koberec s obrázkem, který jsme si nazvali „pan Brokolice“. Pan Brokolice je u nás oblíbený, proto jsem se rozhodla, že udělám dceři radost a rozveselím brokolicovou polévku, která se u nás jí pravidelně. Polévka měla velký úspěch :) Talíř prázdný. Mělo to ovšem jeden háček. Poté, co „pan Brokolice“ zahučel v polévce, musela jsem dceři udělat ještě další dva :)

Budete potřebovat (množství pro celou rodinu)

Postup

  1. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a ještě znovu propláchněte.
  2. Zalijte vodou tak, aby brokolice byla ponořená a přiveďte k varu.
  3. Do hrnce přisypejte 2 lžíce kukuřičné mouky a nechte vařit spolu s vodou a brokolicí cca 5 - 7 minut.
  4. Trochu vývaru, který vznikl, si odlijte do hrnku. Vznikne vám tak prostor pro úpravu požadované hustoty polévky.
  5. Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem, dochuťte ideálně Solčankou (zeleninové ochucovadlo pokrmů)
  6. Na závěr zjemněte zakysanou smetanou.
  7. Na talíři zakápněte olivovým olejem.

Polévku můžete podat i dětem od ukončeného 8. měsíce, jen vynechte ochucovadla a zakysanou smetanu.

Polévku můžete připravit i tak, že si před jejím umixováním ořežete vrcholky uvařené brokolice a ozdobíte jimi každý talíř.

Něco navíc k receptu – Proč použít kukuřičnou mouku a ne klasickou?

Klasická bílá pšeničná mouka se dnes objevuje všude. V pečivu, omáčkách, nocích, knedlících, sušenkách. Lidstvo je zahlceno bílou moukou a zalepeno lepkem :)Proto je dobré „odlehčit“ trávicímu traktu a bílou mouku nahradit třeba právě kukuřičnou.