Křehký mrkvový závin s jablky

02.07.2017 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento závin je jeden z nejčastějších, které dělám. Křehký, vláčný a nenáročný. Nějaký čas necháte na loupání a nakrájení jablíček, nic složitějšího vás v receptu nepřekvapí :)

Závin je vhodný i jako svačinka pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu potřebují omezit cukr. V receptu lze zcela vynechat cukr či povidla a jablkům ponechat přirozenou chuť. I tak bude výsledek vynikající ...

Budete potřebovat

Na Těsto

Na náplň - 350 g jablek - 1 bio vanilkový cukr - 1 bio skořicový cukr - rozinky - 3 lžíce povidel (lze vynechat)

Dále strouhanku na podsypání jablek, žloutek na potření závinu

Postup

  1. Z mouky, másla, kypřícího prášku a na jemno nastrouhané mrkve vypracujte hladké těsto.Zabalte ho do folie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

  2. Mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka nakrájejte na jemné plátky, ochuťte vanilkovým a skořicovým cukrem, přidejte rozinky. Můžete ještě dochutit a zvláčnit povidly. Hodí se hlavně u kyselejších jablek.

  3. Mrkvové těsto rozválejte na pomoučeném vále, prostřední pruh lehce posypte strouhankou a navršte jablečnou náplň.

  4. Vytvořte závin a potřete ho žloutkem.

  5. Pečte na 180 stupňů asi 30 min.

TIP

Závin můžete připravit i jako moučník do kulaté dortové formy průměr cca 26 cm. Polovinu těsta namačkáte dospod, navršíte jablka a přikryjete zbytkem těsta.