Kefírová bábovka s karobem

25.01.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Je vláčná a výborná vydrží i několik dní. Kefír jí dodá vláčnost a díky karobu ji mohou jíst i lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu nemohou kakao. Zajímavé je to, že karob je méně kalorický než kakao, je ale potřeba nepřehnat to s jeho množstvím. Zatímco u kakaa nevadí, když dáte o lžíci více, u karobu to může být zásadní chyba. Dokáže totiž přebít ostatní chuťe. Tak jako u všeho tedy platí, že méně je více.

Budete potřebovat:

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte ostatní přísady kromě karobu.
  3. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte např. krupicí a vlijte 2/3 těsta
  4. Do zbytku těsta přidejte 2 lžíce karobu (ne víc) a nalijte na světlé těsto, které už je ve formě.
  5. Těsto můžete promíchat špejlí nebo vidličkou a vytvořit tak barevný efekt.
  6. Pečte na 170 stupňů cca 50 minut dle zkušeností s vlastní troubou.
  7. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Zajímavosti k tomuto receptu

Karob je zdravější alternativa kakaa. Je znám také jako svatojánský chléb. Neobsahuje alergenní látky. Neobsahuje kofein. Obsahuje mnoho cenných látek. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší, než u kakaa, které obsahuje 23% tuku, zatímco karob pouze 7%.

Celozrnná pšeničná mouka je nutričně hodnotnější alternativou ke klasické hladké mouce pšeničné. Je vymleta z celého zrna, ze kterého nejsou odstraňovány obalové vrstvy, které obsahují největší množství cenných látek a vlákniny, proto je vždy dobré obohatit obyčejnou mouku touto celozrnnou.

Dobrou chuť!