Jogurtový velikonoční beránek

19.04.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Věřím, že si s recepturou poradíte podle toho, jaké máte preference :) Toto je klasická verze s polohrubou moukou a běžným cukrem. Já sama zkouším různé varianty, kdy polovinu bílé mouky nahradím jemně mletou celozrnnou špaldovou, sladím třtinovým nebo kokosovým cukrem. Když chcete beránka bez klasického cukru, můžete jej nahradit třeba březovým cukrem. Zapojit můžete také oříškové mouky, které beránkovi dodají zajímavou chuť.

Je to na vás :-)

Množství je na tradiční keramickou formu na beránka.

Budete potřebovat

 Postup

  1. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a dejte stranou.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte prosátou mouku, olej, prášek do pečiva, jogurt, konzistenci dolaďte trochou vody, ovoňte vanilkovým extraktem, případně použijte bio vanilkový cukr.
  3. Na závěr zlehka vmíchejte sníh z bílků a vlijte do poctivě vymazané a vysypané formy.
  4. Pečte na 175 stupňů do "suché špejle". Záleží na troubě, na formě, já jsem ho pekla asi 50 minut.
  5. Beránka nechte nejdříve zchladnout ve formě a pak opatrně vyklopte.
  6. Beránka ozdobte, jak vám vyhovuje. Oči lze vytvořit z hřebíčků nebo čokoládových peciček, "pocukrovat" ho můžete mandlovou moukou.

Ať vám dělá radost! :)