Jihočeská lepenice

21.08.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Lepenice je staročeské jídlo, které oblastně spadá do jižních Čech. Lidově se jí také říká „žvanda“. Původně se jedná o prosté jídlo, které se jí samostatně, je ozdobené škvarky a osmaženými kroužky cibule. Bohatší lidé však lepenici používali jako přílohu k různým masům a zabijačkovým pochoutkám :)

Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné.

Na 4 porce budete potřebovat

Postup

  1. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a spolu s kmínem uvařte do měkka.
  2. Pak je nahrubo rozšťouchejte. V lepenici musí zůstat cítit malé kousky brambor.
  3. Cibuli nakrájejte a dozlatova osmažte na sádle nebo oleji.
  4. Vodu z kysaného zelí slijte a zelí nadrobno pokrájejte. Pak máte dvě možnosti. Do lepenice přidejte všechno zelí syrové, nebo polovinu zelí v kastrůlku klasicky poduste.
  5. Já dávám přednost druhé variantě. Část podušeného zelí v lepenici je zkrátka dobrá. Zelí poduste klasicky – dejte ho do kastrůlku, zalijte trochou obyčejné vody, trochou vody ze zelí, dochuťte případně trochou soli, cukru, přikryjte pokličkou a poduste do měkka, cca 15 minut.
  6. Pak už jen vše smíchejte dohromady. Rozšťouchané brambory s cibulkou, s podušeným zelím a se syrovým zelím.

Proč je kysané zelí tak zdravé?

Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Tepelná úprava pokrmů vždy znamená, že o nějaké vitaminy přijdete. Proto je nehodnotnější především syrové kysané zelí.

TIP

Lepenici nemusíte nutně prolít sádlem, zasypat slaninou a ozdobit škvarky. Udělejte si z ní zdravou přílohu. Až budete doma péct např. kuře, zkuste jako přílohu místo brambor udělat lepenici :)

Dobrou chuť!