Báječná jahodová bublanina

13.06.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Pokud mě ale napadne další varianta, co dobrého s nimi provést, tak je to jahodová bublanina. Bublaninu můžete upéct klasickým způsobem z bílé mouky a rafinovaného cukru, nebo část mouky nahradit celozrnnou a použít přírodní cukr. Pokud se rozhodnete pro tu zdravější variantu, bublanina bude mít tmavší barvu i lehce jinou chuť. Do této bublaniny nepoužívám 100% celozrnné mouky, ale půl na půl, vyzkoušeno mám jak s pšeničnou, tak špaldovou.

Budete potřebovat

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky ušlehejte společně s cukrem do pěny.
  3. Přidejte změklé máslo a promíchejte.
  4. Do mouky vsypte kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  5. Do první vaječné směsi vlijte 150 ml mléka, míchejte a postupně přidávejte mouku.
  6. Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
  7. Vlijte na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
  8. Bohatě poklaďte očištěnými jahodami. Ty se během pečení do moučníku propadnou. Pokud chcete tomuto procesu trochu zabránit, můžete jahody obalit v hrubé mouce.
  9. Pečte na 170° elektrická, 160° horkovzdušná cca 30 minut.

Plech jsem použila 25x38 cm, je o pár centimetrů užší než klasický velký plech. Bublanina je ale výborná i na klasickém velkém plechu.

Pokud máte doma jahody, které volají po zpracování, je tato bublanina skvělou volbou. U nás se po ní jen zaprášilo :-)