Šťavnatý jahelník s čerstvými meruňkami

09.07.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jahelník je jeden z těch receptů, který se vždycky nějak povede. Správná verze totiž není jen jedna. Základní postup je naprosto jednoduchý. Jáhly se uvaří úplně do měkka, ochutí, doplní ovocem a upečou jako moučník.

Základní varianty těsta existují 2. S vejci a bez vajec. Mým cílem bylo vytvořit více výživnou "svačinovou" verzi s dostatkem bílkovin, proto jsem dala vejce, které hmotu nejen zpevní, ale celkově "pozvednou".

Ingredience na kulatou formu (24 nebo 26 cm)

Postup

  1. Nejdříve si uvařím jáhly. Tradičně se jáhly 3x prolévaly horkou vodou k odstranění případné hořkosti. Pokud ale mám čerstvé a hygienicky balené bio jáhly, stačí je obyčejně propláchnout. Jáhly vsypu do vroucí vody a na mírném stupni pod pokličkou vařím do měkka. Nechám je úplně vychladnout.
  2. Uvařené jáhly smíchám s celými vejci a trochu dosladím. Množství záleží na tom, jaké plánuji dávát ovoce, zda je kyselé či sladké, zda budu přidávat rozinky a ořechy. Dala jsem 4 lžíce sladidla. 2 lžíce sypkého a 2 lžíce tekutého. Druhy střídám.
  3. Do jahel ještě přidám hrstku rozinek a hrstku nasekaných vlašských ořechů.
  4. Formu o průměru asi 24 cm vymažu, vysypu a rozprostřu polovinu jáhlové směsi.
  5. Pokladu čerstvým měkkým ovocem. Pokud bych chtěla dát plátky jablek, nejdříve je krátce podusím.
  6. Završím druhou polovinou jáhlové směsi a dám péct do trouby do zlatova na 180 stupňů na 45 minut. Před krájením je třeba nechat jahelník dobře vychladnout.

 TIPY

> ☝️Výborné jsou také jáhly na slano. Zkuste jáhly zapečené s cheddarem🐭

Jahelník je snadný způsobob, jak si dopřát něco sladkého a přitom zdravého. 👍