Jablečný závin z bramborového těsta

28.05.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Moučníky z bramborových těst existují v mnoha variantách a všechny jsou správné. Je třeba vyzkoušet, který poměr brambor a mouky vám bude vyhovovat. Já jsem teď zvolila více mouky a méně brambor, protože mi to k jablečné náplni sedne nejvíc.

Na 2 malé záviny nebo 1 velký budete potřebovat

Na těsto

Na náplň (jako do klasického závinu, jak jste zvyklí):

 Postup

  1. Předem ve slupce uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte na jemno. Smíchejte s vejcem, povoleným máslem a pak zapracujte všechny ostatní ingredience. Aby těsto dobře drželo pohromadě, zvláčnila jsem ho ještě pomocí pár lžic vody.
  2. Těsto zabalte do folie nebo sáčku a nechte v lednici hodinu odpočinout.
  3. Jablečnou náplň jednoduše připravíte tak, že jablka nakrájíte na jemné plátky nebo nastrouháte na hrubo a ochutíte, jak vám vyhovuje. Skořicí, rozinkami, dle kyselosti jablek případně doslaďte.
  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu, na kterou dejte pečící papír, který lehce poprašte moukou a vyválejte z těsta obdélník. Doprostřed dejte bohatou vrstvu jablečné náplně a zabalte.
  5. Dejte na velký plech, potřete ušlehaným žloutkem s kapkou oleje a pečte asi 25 minut na 190 stupňů. Do zlatova.

Křehký a šťavnatý moučník, který je tak akorát sladký. Pro slavnostnější verzi ho můžete vylepšit o kopeček ochucené zakysané smetany :)