Hustá smetanová fazolová polévka zdravěji

07.08.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Žádná ze surovin v této polévce se nevaří déle, než 15 minut, je tedy logické, že ji budete mít za chvíli na stole. S jejím každým dalším uvařením budete mít „v ruce“ její dochucení, které je u této polévky docela zásadní. Základ je celkem univerzální, můžete z ní tedy udělat jemnou, kyselou nebo naopak pikantní polévku. Já ji mám nejraději dochucenou kyselým umeoctem.

Budete potřebovat

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kousky nebo proužky, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky, klobásku na půlkolečka.
  2. Cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte červenou papriku, nechte ji krátce zpěnit, aby se paprika nespálila a nezhořkla.
  3. Přidejte brambory, klobásku, nové koření, bobkový list a zalijte vývarem.
  4. Těsně předtím, než budou brambory úplně měkké, polévku zahustěte a přidejte smetanu. Zahušťuji ji jáhlovými vločkami, které jsou hned provařené, protože jsou vlastně instantní.
  5. V tu samou chvíli přidejte červené fazole z konzervy.
  6. Dochuťte trochou cukru, když už se pak polévka nebude vařit, vylaďte ji do kysela UMEoctem (pokud nemáte, tak jiným octem).

Jen pozor na to, že UMEocet je už sám o sobě dost slaný, na rozdíl od klasického octa.

Zahušťování jáhlovými vločkami

Dřív, než je přidám jako zahušťovadlo do polévky, vyrobím z nich „kašičku“ tak, že cca 4 lžíce jáhlových vloček zaliju horkou vodou, nechám pár minut bobtnat, rozmixuji do hladka a vliju do polévky. Toto dělám, když nechci používat bílou mouku ...

Rostlinná smetana - v čem je její výhoda?

Klasickou smetanu můžete čas od času nahradit rostlinnou smetanou. Je sice dražší, ale zase méně kalorická a stravitelnější. Je k sehnání ve větších supermarketech, drogerii DM nebo zdravých výživách. Ve většině případů máme v našich jídelníčcích živočišných tuků až až, tak proč organismu neodlehčit...

Dobrou chuť!