Hummus - zdravá pomazánka z cizrny a sezamové pasty

18.04.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého! Poslední dobou jsem si oblíbila hummus, který podávám jako pomazánku s celozrnným pečivem a zeleninou. Jedná se o hladkou hmotu z cizrny a pasty ze sezamových semínek známou pod pojmem „tahiny“.

Na základní hummus budete potřebovat

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočte.
  2. Vodu vylijte, znovu zalijte vodou, přidejte 2 lžičky sody, která urychlí změknutí (není nutné) a zvolna vařte do měkka asi hodinu a půl až dvě. Vařte ji prostě tak dlouho, až změkne jak máslo. V polovině varu přidejte sůl.
  3. Získaný vývar slijte do hrnku.
  4. Uvařenou a vychladlou cizrnu rozmixujte do hladka. Musí se mixovat dlouho, abyste dosáhli opravdu jemné konzistence (alespoň 5 minut).
  5. V průběhu mixování přilijte trochu vývaru. Dle originální arabské receptury se však má přilévat opravdu ledová voda, aby hummus zůstal pěkně tuhý, ale zároveň krémový.
  6. Přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu. Znovu chvíli mixujte.
  7. Výsledné dochucení a doladění je na vás.

Pokud hummus připravíte jako pomazánku, tak je jasné, že bude tužší, aby dobře držel na pečivu. Pokud ho chcete vyzkoušet jako DIP, udělejte ho o něco řidší.

Kam hummus zařadit?

Hummus – nebo také hommos, Chumus, hommus. Základ arabské kuchyně, něco, co u nich nemůže na stole nikdy chybět. "Chumus" platí za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený v Libanonu i na Balkáně. U nás hummus zdomácněl jako pomazánka, na „východě“ se podává buď jako samostatné jídlo se salátem a pita chlebem, často jako předkrm, či dip k rozličným pokrmům z masa a zeleniny.

TIP

Když si nejste jisti, zda vám bude chutnat, můžete si ho poprvé vyzkoušet z konzervované cizrny. Seženete ji ve větších supermarketech nebo zdravých výživách.