Guláš - jemnější varianta vhodná i pro děti

09.12.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Po sérii bezmasých receptů jsem v obchodě sáhla po pěkném kousku čerstvého hovězího masa a rozhodla jsem se z něj vyrobit guláš, který by byl vhodný i pro děti (tedy bez obrovské hromady připečené cibule, výrazného česnekového nádechu, případné mastnoty apod.)Rovnou přiznávám, že já maso nemusím, takže se v něm extra nevyznám. Docílit ovšem měkkého a jemného masa v guláši nebude jen o kuchařském umu, ale i o kvalitě či typu masa a způsobu vaření ( papiňák versus pomalý hrnec apod.)To je naprosto vše, co si o hovězím dovolím napsat ;-)

Budete potřebovat

(cca 4 porce)

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a osmahněte na oleji.
  2. Maso nakrájejte na kostičky a orestujte na cibulovém základu.
  3. Těsně před zalitím vodou okořeňte sladkou paprikou, drceným kmínem, solí, popř. Biobujónem či Solčankou.
  4. Když je maso orestované, zalijte ho vodou tak, aby bylo ponořené a mohlo se dusit.
  5. Zhruba v polovině varu přidejte nakrájené rajče (nebo trochu rajčatového pyré), papriku a na jemno nastrouhanou bramboru.
  6. Duste do změknutí masa. Já jsem guláš připravovala v papiňáku (asi 55 minut) a nechtělo se mi ho pak v polovině varu otvírat, tak jsem tam rajče, papriku a nastrouhanou bramboru dala rovnou...

Jako přílohu můžete použít třeba [tarhoňu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tarhona "tarhoňu") nebo [domácí knedlík](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/skvele-knedliky-z-domaci-pekarny-s-celozrnnou-moukou "domácí knedlík")

Někdo má rád více masa, někdo zas více omáčky, proto si výslednou hustotu sami dolaďte. Pokud jste guláš více zalili a omáčka není dostatečně hustá, tak ji jednoduše na závěr dohusťete trochou mouky rozmíchané ve vodě. Když byste chtěli mouku zcela vynechat, dá se guláš zahustit třeba rozmixovanými jáhlovými vločkami (moje oblíbená varianta). Klasický guláš ve vlastně přirozeně zahuštěný velkým množstvím cibule, tu zde, alespoň částečně, nahradí ta nastrouhaná brambora ...

Dobrou chuť!