Extra vláčný banana bread

16.07.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Banánový chlebíček "banana bread" je tradiční americký moučník, který se v kuchařkách začal objevovat ve 30. letech.

Receptur je nespočetně, jedno však mají vždy společné. Několik rozmačkaných banánů.

Základní verzi pak můžete vylepšovat o rozinky, čokoládu či ořechy, nebo se můžete vydat alternativní cestou a upéct čistě veganskou variantu bez vajec.

Vyzkoušenou mám i méně sladkou verzi s minimem cukru, která je v kombinaci s ořechy chuťově přijatelná.🙂

Ať tak nebo tak, výsledkem by vždy měl být vláčný a voňavý chlebíček.

Tady je receptura, kterou jsem si vyladila k obrazu svému a zatím vede, protože je extra vláčná 🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Vyšlehám máslo s cukrem, pak zašlehám vejce.
  2. Banány v míse rozmašíruji šťouchadlem a přidám k máslu s cukru.
  3. Vše promíchám s moukou, lžičkou prášku do pečiva, lžičkou jedlé sody, skořicí. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy. Vnitřní rozměr mé formy je 25 x 11 cm)
  4. Peču na 175 stupňů asi 30 minut, pak snížím teplotu na 165 a dopékám dalších 30 minut. Délku pečení přizpůsobte situaci.
  5. Chlebíček nechám chvíli ve formě, pak ho vyklopím nechám úplně vychladnout. A teď už jen ukrajovat plátky.🙂

TIPY

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také cuketovo ořechový chlebíček, který zase peču ve formě na srnčí hřbet.🙂

Ať se vám sladké chlebíčky povedou! 🙂