Červená čočka s cuketou inspirovaná dhálem - rychlé a voňavé

19.03.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

[Červená čočka](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cervena-cocka "Červená čočka") je surovina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Můžete z ní vyrobit [sytou polévku](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/vydatna-rychla-polevka-z-cervene-cocky "sytou polévku"), [úžasné placičky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/placicky-z-cervene-cocky-a-zeleniny "úžasné placičky") nebo s ní můžete jednoduše zahušťovat. Další možností pak jsou tzv. dhály, což jsou takové luštěninové eintopfy, které tvoří základ indické kuchyně a je dobré se jimi inspirovat. Pokud někdo nefandí přírodní chuti luštěnin, není nic jednoduššího, než si koupit nějaké voňavé koření. K čočce se výborně hodí právě třeba směs Garam masala, kari nebo pak jednotlivá koření jako koriandr a kurkuma. Toto jídlo je dobré udělat pikantní.

Budete potřebovat

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na olivovém oleji.
  2. Přidejte lžíci mouky, chvíli restujte. Tento krok s moukou lze vynechat, opravdu není nutné, ale takhle jsem to dělala já. Ona ta trocha osmahlé mouky udělá konzistenci a můžete pak díky tomu více doředit a mít i trochu „omáčky“ a ne jen hustou čočku.
  3. Přidejte koření dle chuti – garam masala, kari, kurkumu.
  4. Cuketu nakrájejte na větší kostky, čočku propláchněte a obojí vhoďte do hrnce.
  5. Zalijte vodou tak, aby čočka i cuketa byly ponořené a duste pod pokličkou max. 15 min. V průběhu varu přilijte množství vody podle toho, zda chcete mít tento „eintopf“ hustší nebo řidší. Já preferuji o něco řidší, určitě to nemá být tak, že bude čočka hustá jak těsto na knedlíky. Cuketa je měkká rychle, takže se řiďte čočkou, má tendenci se rychle rozvařit, takže po 10 minutách už hlídejte.

Podávejte s čerstvou zeleninou a nějakou přílohou. Buď s neochucenou bílou rýží, bramborem nebo pečivem. Můžete si také sehnat v supermarketu typickou indickou placku, kterou prodávají u pečiva.

TIP

Pokud by ta samotná čočka se zeleninou byla někomu málo, je možné ještě na talíř přiložit jinou bílkovinu. Zda to bude vejce, vegetariánský párek nebo klobása už záleží na vašem svědomí :-)

Jídlo je se vším všudy hotové do 15 minut, tohle se s jinou luštěninou nedá zvládnout ;-)