Domácí "sýr a křup" - výborné křupavé tyčinky s krémovým sýrovým dipem

15.04.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Vyrobit si domácí "Sýr a křup" je velmi jednoduché, když máte ten správný recept... Aby to chutnalo podobně jako z obchodu, je třeba zajistit dokonalou křupavost tyčinek a atraktivní chuť sýrového dipu.

Něco jsem zkusila, něco jsem otestovala a toto je výsledek. 🙂

Receptura tyčinek vychází z tradičních italských tyčinek "Grissini". S těstem se perfektně pracuje, protože nelepí, válet tyčinky zvládnou i děti ...

Výroba domácího sýrového dipu je pak už individuální chuťová alchymie.

Ingredience

Na tyčinky

Na sýrový dip

 Postup

  1. Z uvedených ingrediencí vypracuji těsto a nechám ho v teple kynout alespoň 2 hodiny. Těsto je možné zadělat ručně nebo pomocí hnětacích háků či domácí pekárny.
  2. Pokud se používá čerstvé droždí, nejdříve je potřeba nechat vzejít kvásek klasickým způsobem.
  3. Vykynuté těsto lehce rukama rozplácnu, lehce roztáhnu a nožem ukrajuji slabé hady. Každý proužek těsta pak buď jen vytáhnu prstama nebo vyválím do tvaru tyčinky. Tyčinky je možné dělat velké i malé.
  4. Peču na 190 stupňů asi 15 - 20 minut. Doba pečení záleží na troubě a také na tloušťce tyčinek.
  5. Sýrový dip se dá vyrobit podle vlastní chuti, mně se osvědčilo smíchat krémový čerstvý sýr s jogurtem a troškou olivového oleje...

Toto je základní recept na tyčinky. Další variantou je posypat tyčinky kmínem či různými semínky...

Tyčinky jsou krásně křupavé a chuťově vyvážené. S domácím sýrovým dipem poslouží jako atraktivní svačinka, na oslavě zase zaujmou s olivami omotané sušenou šunkou...👍