Domácí ovesné sušenky

26.04.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Udělat dobré sušenky není jen tak. Věřím ale, že podle tohto receptu se vám povedou. Stály mě několik pokusů a zakotvila jsem u této mojí vychytané receptury.
Domácí jsou zkrátka domácí, tyhle navíc docela pěkně křupou a nedrobí :-)

Množství ingrediencí jsem si upravila na 1 plech. Příprava těchto sušenek je totiž opravdu jednoduchá, tak raději vždy upeču čerstvé.

Množství na 1 plech, 15 středních kulatých sušenek

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

Postup

  1. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem.
  2. Ovesné vločky trochu podrťte, aby šlo těsto dobře zpracovat. Použijte ovesné vločky JEMNÉ. Párkrát jsem je ještě projela v sekáčku. Je dobré, když tam necháte nějakou strukturu, není cílem udělat z vloček mouku.
  3. Do vyšlehaného vejce s cukrem přidejte povolené máslo a všechny ostatní ingredience - vločky, mouku, trochu soli, nadrcené ořechy, sodu a prášek do pečiva. Vypracujte kompaktní těsto.
  4. Z těsta lžící ukrajujte kousky těsta a v ruce tvořte kuličky velikosti golfového míčku. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky stlačte pomocí prstů na placku tlustou max. 1 cm.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou.

U těchto sušenek musíte poprvé sami zkusit, zda pro ně ve Vaší troubě bude lepších 14 nebo 16 minut. Pokud by sušenky nebyly křupavé, tak je příště udělejte o trochu tenčí, nebo je nechte v troubě o 2 minutky déle. Pokud by byly moc tvrdé, tak zase minutku uberte :-)

Tyto sušenky mám mnohokrát vyzkoušené a jejich chuť je neodolatelná.

Ať se vám povedou a udělají radost :-)