Domácí krupicové noky se zeleninou a bylinkovým máslem

12.08.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Krupice je dobrým základem mnoha noků a knedlíčků do polévek. Neznamená to ale používat jen bílou pšeničnou krupici. Ráda zčásti používám celozrnnou špaldovou krupici nebo také pohankovou krupici. Noky jsou křehké, máslové a špetka muškátového oříšku jim dodá šmrnc.

Tentokrát jsem je smíchala s orestovanou zeleninou a na kostičky nakrájenou šunkou nejvyšší jakosti.

Budete potřebovat

Na jemné krupicové noky

Dále

Postup

  1. Do hrnce vlijte mléko, přidejte máslo a sůl. Zahřejte a vsypte krupici. Minutu povařte a vymíchejte do hladka.
  2. Směs nechte zchladnout a přidejte rozšlehaná vejce, polohrubou mouku a špetku muškátového oříšku.
  3. Hmotu protlačte do vroucí osolené vody přes sítko na halušky. Noky povařte 3 minuty, sceďte a propláchněte studenou vodou.
  4. Na pánvi orestujte zeleninu se šunkou, ochuťte kořením a přidejte lžíci bylinkového másla, které jste si připravili promícháním másla s na jemno nasekanými čerstvými bylinkami a mořskou solí.

Chuť domácích noků, orestované zeleniny a másla s vůní bylinek je báječná.