Domácí čokoládové lanýže

04.03.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tradiční čokoládové lanýže obsahují nejčastěji jen kvalitní čokoládu, vysokoprocentní smetanu, případně trochu másla navíc pro zjemnění chuti. Dají se vyrobit jako v hořké, tak mléčné variantě.

Já jsem si zvykla připravit je tak, abych co nejvíce využila chuti a benefitů kvalitní hořké čokolády a naopak eliminovala zbytečné další množství cukru a tuku. Varianty lanýžů s mléčnou čokoládou, půl kostkou másla, šlehačkou a moučkovým cukrem zde nemají místo :)

K výrobě této základní verze delikatesní "cukrovinky" potřebujete jen 3 ingredience. Smetanu ke šlehání, kvalitní hořkou čokoládu a kakao.

Čokoládové lanýže se pak mohou hodit v období Vánoc jako rychlé nepečené cukroví, ale také jako atraktivní sladkost na různé oslavy či slavnostní pohoštění.

Potřebujete

Postup

  1. V rendlíku zahřeji smetanu a přidám nasekanou čokoládu. Mírně zahřívám a míchám do úplného rozpuštění. V tuto chvíli je možné do rozpuštěné hmoty přidat pár kapek vanilkového extraktu.
  2. Hmotu vliju do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, přetáhnu potravinářskou fólií a nechám v lednici ztuhnout. Minimálně pár hodin, případně přes noc.
  3. Ze ztuhlé hmoty pomocí lžičky nabírám malé kopečky a rychle je vytvaruji do kuliček a obalím v kakaovém prášku.

> Pokud si hořkou čokoládu rádi užíváte v receptech jen "okrajově", zkuste třeba tyto muffiny z řeckého jogurtu s kousky hořké čokolády.

Velkou výhodou domácích lanýžů je snadná příprava, celková nenáročnost a vynikající výsledek.