Dhal z velkozrnné hnědé čočky a rajčat s indickým chlebem Naan

16.04.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Dhal je tradiční indická luštěninová směs husté kašovité konzistence, která se nejčastěji připravuje z půlených a loupaných luštěnin, které vynikají dobrou stravitelností a krátkou dobou přípravy. Sehnat můžete běžně půlené mungo nebo také oblíbenou červenou čočku.

Já jsem se ale rozhodla připravit jídlo ve stylu dhálu z klasické velkozrnné čočky. Než jsem šla spát, tak jsem ji namočila do vody a druhý den uvařila ve vodě do měkka. Pak už byla její příprava spolu s rajčaty rychlou záležitostí. Pokud si čočky tímto způsobem předvaříte o něco více, můžete si část nechat do salátu nebo pomazánky :)

V porovnání s použitím červené čočky mi u této varianty s použitím velkozrnné hnědé čočky vyhovuje zachovaná struktura základní suroviny.

Na 2 - 3 porce budete potřebovat

Postup

  1. Klasickou velkozrnnou čočku si předem uvařte, pokud použijete loupanou půlenou, tak nemusíte. Můžete ji však před vařením na chvíli namočit, i když to u tohoto typu není nutné.
  2. Na nepřilnavé pánvi orestujte na másle Ghí cibuli. Přidejte čočku, rajčata, ochuťte kořením, zalijte vodou nebo vývarem a nechte asi 10 minut společně provařit.
  3. Pak přidejte lžičku nasekaného čerstvého zázvoru, česnek, rajčatovou pastu a opět provařte.
  4. Pokud vám konzistence vyhovuje, nechte to tak. Já jsem z pánve do misky odebrala 1 naběračku směsi, rozmixovala ji do hladka a vlila zpět. Takto jsem vytvořila krémovou konzistenci a zachovala zrnka čočky.

Nejde na tom nic zkazit, je to tak jednoduché a tak výborné :)