Cuketovo - rukolová polévka s opečeným sýrem Halloumi

10.03.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

V tomto receptu chci vyzdvihnout rukolu. Ta je obecně vnímána hlavně jako "ty štiplavé salátové listy". Rukola však roste v mnoha podobách. Někdy jsou její lístky jemné a šťavnaté, jindy větší a tužší. A ty se zrovna mohou hodit pro tepelnou úpravu.

Z rukoly můžete snadno vyrobit rukolové pesto nebo polévku nebo ji krátce nasekanou podusit a přidat do polévek či těstovinových salátů.

Mně vyhovuje v polévce rukolu kombinovat s další zeleninou, což zjemní její chuť. Hodí se podobně barevné druhy jako cuketa, brokolice, mladý hrášek...

V polévkách pak nemám ráda sýry, které se roztečou a táhnou. Ideální je proto sýr Halloumi, který je určený ke grilování a opékání a je s ním pohodlná práce. 🙂

 Ingredience ( 3 - 4 misky polévky)

 Postup

  1. Cuketu důkladně očistím, umyju, osuším a nakrájím na kostičky. Ty orestuji na olivovém oleji. Zaliju vývarem tak, aby byla cuketa ponořená a vývar byl jen 2 cm nad ní. Povařím 5 minut. Cuketa i rukola nevyžadují dlouhou dobu vaření.
  2. Do hrnce přidám koření, dochutím a rozmixuji do hladka. Nejjednodušší je docílit dokonale hladké konzistence ve stolním mixéru.
  3. Doplním preferovanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Znovu promixuji. Doladím konzistenci polévky tak, aby byla tekutá, ale krémová.
  4. Sýr Halloumi rozdělím na plátky. Osuším je, potřu olivovým olejem a opeču z obou stran do zlatova. Snížím teplotu a na té samé pánvi na sucho opražím dýňová semínka. Měla by se lehce nafouknout a být křupavá. Nesmí se spálit, jinak budou hořká.
  5. Do misky naliju 2 až 3 naběračky zeleninového krému a doplním kousky opečeného sýra a křupavými semínky.

 TIP

Dýňová semínka si můžete opražit i na druhý den a posypat s nimi zase jinou polévku. Doporučuji vyzkoušet krémovou cizrnovou polévku s pečeným celerem.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂