Čokoládovo-ovocný koláč

20.08.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Inspiraci pro tento recept jsem nalezla v německé knize "Lahodné koláče s čerstvým ovocem". Moučník připravuji většinou z celozrnné špaldové mouky, občas do těsta přidám navíc lžíci melasy, která mu dodá zase jiný rozměr.

Budete potřebovat

Postup

  1. Rozklepněte vejce, oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, odložte ho do lednice.
  2. Ve vodní lázni nebo v malém rendlíku na mírném stupni rozpustťe čokoládu spolu s máslem. Rozpuštěnou čokoládu s máslem smíchejte s cukrem a umíchejte nebo ušlehejte do lehké pěny.
  3. Vlijte žloutky a ideálně přes sítko prosejte mouku s práškem do pečiva.
  4. Na závěr vmíchejte jemně nadrcené ořechy a sníh z bílků. Sníh je potřeba vmíchat opatrně, aby zůstal nadýchaný.
  5. Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a navrch rozložte menší kousky ovoce. Protože je těsto docela hutné, zlehka ovoce zatlačte do těsta.
  6. Pečte na 180 stupňů přibližně 40 minut.
  7. Pro slavnostnější verzi ozdobte čokoládovou polevou nebo na talíři každou porci kopečkem smetanového krému.

TIPY