Čočková polévka z velkozrnné čočky s kořenovou zeleninou

13.01.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Cílem tohoto receptu bylo uvařit polévku, jejíž základ bude tvořit klasická velkozrnná hnědá čočka, kterou koupíte všude.🙂

Také jsem chtěla recept vytvořit ve "vegetariánské" verzi bez uzeniny, protože i bez ní lze dosáhnout výrazné a plné chuti.🙂

V polévce je hodně kořenové zeleniny, která čočku odlehčí. Přeci jen je to na trávení náročnější luštěnina a není třeba to s jejím množstvím přehánět. Vždy je dobré luštěninu doplňovat hojně zeleninou...

U tohoto receptu chci vyzdvihnout 1 věc, a to použití mletého bobkového listu a mletého nového koření. Velmi se mi osvědčilo. Různé polévky či omáčky mohu obohatit tímto kořením bez nutnosti řešit, co pak s kuličkami a lístky... Šetří to čas.🙂

 Ingredience

Postup

  1. Čočku předem namočím do studené vody na několik hodin. Může být namočená přes noc nebo alespoň 2 hodiny. Vodu sliju. Čočku dám do hrnce a zaliju ji 1,5 l vody nebo vývaru. Vařím asi 30 minut, než přidám další ingredience.
  2. Zatímco se vaří čočka, připravím si kořenovou zeleninu. Mrkev a celer oškrábu a nakrájím na menší stejně velké kostičky. Ty opékám na pánvi na tuku, až chytí barvu. Zelenina pak v polévce chutná výrazněji.
  3. Když se čočka vaří asi 30 minut, přidám k ní zeleninu a dochutím římským kmínem, majoránkou, česnekem, bobkovým listem a novým kořením. Vařím do změknutí zeleniny a požadované konzistence čočky.
  4. Ke konci polévku ještě zahustím 2 lžícemi mouky z červené čočky rozkvrdlané v hrnku vody. Nechám 5 minut provařit. Doladím chuť, hustotu a hotovo!

Polévku servíruji s krutony. Chleba nakrájím na kostičky a pozvolna je opeču na přepuštěném másle nebo olivovém oleji do zlatova. Lehce osolím nebo ochutím česnekem.🙂

> ☝️Máte rádi polévky s luštěninami? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou polévku s červenou čočkou.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂