Pikantní cizrnová polévka s mrkví a řapíkatým celerem - zahuštěná bez mouky

01.05.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

V tomto receptu bych chtěla vyzdvihnout jednu ingredienci, a to řapíkatý celer. Používám ho jak za tepla, tak za studena.

Když je to potřeba, řapíkatý celer škrabkou zbavím vláken, nakrájím na slabé plátky a dávám do pomazánky. Jindy ho přidám do těstovinových či zeleninových salátů. Díky křupavosti a specifické chuti je jedinečný.

Tepelnou úpravou řapíkatý celer zjemní své výrazné aroma dané éterickými oleji. Je dobré vědět, že řapíkatému celeru nesvědčí dlouhé vaření či zapékání. Nejrafinovanější úpravou je blanšírování nebo glazování.

Tentokrát jsem se rozhodla zakomponovat ho do cizrnové polévky, která hraje tolika chutěmi a vůněmi, že se tam řapíkatý celer velmi hodí. Česnek, nastrouhaný zázvor a citronová šťáva jsou pak v polévce zásadním dochucovadlem.🙂

Ingredience

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku. Pak přidám na drobno pokrájenou mrkev a zase chvíli pár minut restuji. Přidám na drobno posekaný nebo prolisovaný česnek, kousek nastrouhaného zázvoru a krátce promíchám. Ochutím červenou paprikou, trochou soli, pepře, zaliju vývarem a nechám 8 až 10 minut vařit.
  2. Mezitím si připravím řapíkatý celer. Odkrojím spodek, stonky pak omyju a škrabkou je v rychlosti zbavím vláken. Řapíky nakrájím na kousky a spolu s uvařenou cizrnou je přidám do polévky. Chvíli prohřeju, odeberu naběračku obsahu a tyčovým mixérem rozmixuji do hladka. Vrátím do polévky.
  3. Pak už jen dochucuji. Šmrnc polévce dodá citronová šťáva, koriandr a trochu chilli. To mám ve formě mlýnku s vločkami chilli.

> ☝️Pokud jste si cizrny uvařili více, než vyžaduje tento recept, doporučuji vyzkoušet tento jednoduchý čistě rostlinný recept na cizrnu na paprice.🐭

Do 20 minut hotová zdravá polévka, která krásně zahřeje. 🙂