Hustá cizrnová polévka s mrkví

13.04.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když máte cizrnu a přemýšlíte co s ní, pro začátek stačí ji namočit přes noc do vody. A druhý den se uvidí... 🙂 Uvařená cizrna najde uplatnění třeba v salátech, rozmanitých eintopfech a polévkách...

Ingredience

Postup

  1. Den předem si namočím cizrnu. Druhý den ji sliju a cizrnu uvařím v nové vodě do měkka. V papiňáku to trvá asi 40 minut, pod pokličkou déle.
  2. Cibuli nakrájím a lehce osmahnu na oleji. Po chvilce přidámnakrájené uzené maso. Zapráším 2 lžíce libovolné mouky a krátce orestuji.
  3. Zasypu trochou červené sladké papriky, zaleju vodou nebo vývarem a přisypu uvařenou cizrnu.
  4. Do polévky dám mrkev nakrájenou na drobno nebo na půlkolečka a vařím do změknutí.
  5. 5 minut před koncem varu polévku ještě doplním nějakou zavářkou. Já dělám vaječnou zavářku, kdy na pánvi orestuji na oleji 4 lžíce mouky nebo vloček a rozklepnu do toho 3 vejce. Až se vše zdrcne a vzniknou "cucky", vsypu do polévky a krátce provařím.
  6. Úplně nakonec pak do polévky vlijte smetanu. Množství a druh dle chuti. Výborná je třeba ovesná rostlinná.

TIP

Pokud byste chtěli mouku úplně vynechat, stačí dát do polévky více cizrny. Když je polévka hotová, odeberete 1 až 2 naběračky, které do hladka rozmixujete. Tato vzniklá kaše polévku přirozeně zahustí.

Plný hrnec polévky se doma nikdy neztratí! 👍