Cizrna na paprice - úžasně krémová a bez mouky

27.02.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento recept je velice nenáročný na práci. Musíte na něj tedy myslet den předem, abyste si namočili cizrnu, pak už jde ale vše raz dva a skvělé výživné jídlo je na stole.

Budete potřebovat

Postup

  1. Suchou [cizrnu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cizrna "cizrnu") namočte nejlépe přes noc a nechte ji pěkně nacucat vodu. Namáčím ji klidně 24 hodin …
  2. Vodu, ve které se cizrna máčela slijte, cizrnu propláchněte a dejte vařit do hrnce s novou vodou. Můžete přidat 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, kmín. Sůl se doporučuje přidávat až později, lépe pak luštěnina měkne.
  3. Cizrnu vařte do změknutí, až je příjemně máslová. Pokud byste ji neuvařili dostatečně, může slupka zůstat tužší a nebude to ono. V klasickém hrnci může vaření trvat až 1,5 hod, v papiňáku máte hotovo kolem 40 minut.
  4. Jakmile máte k dispozici vařenou cizrnu, je už příprava jídla rychlou záležitostí. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovaťet na olivovém oleji.
  5. Přidejte dle chuti červenou papriku, já dávám vždy hodně, třeba tak lžíci, krátce promíchejte, aby se paprika nespálila a hned přidejte libovolné množství cizrny i s vývarem, tedy vodou, ve které se vařila. Vody dejte nejdříve méně, dolít můžete vždy.
  6. Teď přijde na řadu smetana. Použít můžete jak klasickou, tak rostlinnou. Jelikož je cizrna na paprice oblíbených jídlem veganů, používá se často právě rostlinná smetana – třeba sojová, kterou dnes seženete v každém větším supermarketu. Rostlinná smetana je navíc lehčí na trávení.
  7. Nechte společně 5 minut provařit a odeberte si 2 naběračky cizrny na paprice a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Tato hladká hmota nebo pasta přirozeně zahustí celé jídlo. Nemusíte tedy použít žádnou mouku …

Pokud máte čerstvou petrželku, můžete jí každý talíř ozdobit.

TIP

Dobrou chuť!