Čerstvé špenátové listy s ricottou a máslovými bramborami

20.05.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Lorelay, Emilia F1, Previa F1, Misano F1 ... Zní to jako názvy drahých "sporťáků", jedná se ale o druhy listových špenátů.

Ať už vyberete jakýkoliv, nemůžete udělat chybu. Já jsem pro tento recept zvolila druh s většími tmavě zelenými masitými listy :)

 Budete potřebovat

Postup

  1. Čerstvé špenátové listy omyjte, v případě potřeby je můžete překrájet. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu tuku, krátce orestujte cibulku včetně natě a přihoďte špenátové listy. Lehce osolte a jemně občas promíchejte. Listy začnou vadnout a začnou se samy dusit ve vlastní vodě. Trvá to pár minut.
  2. Teď už jen zakápněte trochou smetany, přidejte prolisovaný česnek, ricottu, pepř a vše spojte dohromady. Hotovo. Ihned podávejte.

Špenát může sloužit jako příloha nebo jako hlavní jídlo, kdy jej doplníte třeba o brambory.

Brambory na fotce jsem dělala v papiňáku jen s trochou vody, kmínem a máslem Ghí. Zachovají si tak více živin i chuti.

Špenát nemusí znamenat tmavě zelený protlak přiložený k vepřovému a knedlíkům. Špenát je úžasná výživná zelenina, která může být základem mnoha rychlých, zdravých a jednoduchých receptů.