Celozrnné palačinky s výživnou náplní

19.04.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Pod pojmem palačinky se nutně nemusí skrývat cukrem narvaná bomba z bílé mouky, namazaná marmeládou či nutellou a ozdobená čokoládovým sirupem a šlehačkou. Já jsem si oblíbila palačinky na slano. Toto je jedna z variant, kdy jsem si palačinku připravovala jako hlavní jídlo, takže jsem chtěla, aby bylo i výživné. Jídlo obsahuje dostatek vlákniny, komplexní sacharidy, bílkoviny i tuky. Určitě nebudete mít za chvíli hlad.

Budete potřebovat

Postup

  1. Z tekutiny, vejce a mouky umíchejte řidší těsto a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mouka nabobtná, vše se spojí. Pro celou rodinu ze 2 vajec, pro 2 osoby z jednoho vejce.
  2. Špenát nechte podusit pod pokličkou, stačí, že se rozehřeje. Aby byla náplň tužší a netekla z palačinek, přidejte dle celkového množství špenátu trochu ovesných vloček a chia semínek. Kromě toho, že špenát perfektně zahustí, tak ho obohatí o důležité živiny.
  3. Mozarellu nechte okapat a ohřát v pokojové teplotě. Vyberte takový typ mozarelly podle toho, jaký je váš cíl. Pokud si hlídáte váhu, tak sáhněte po variantě light, kterou seženete všude.
  4. Nepřilnavou pánev vytřete ubrouskem pomocí kokosového oleje a smažte tenké palačinky. Pokud se vám těsto dobře nerozlévá a palačinky jsou silné, tak ho trochu zřeďte.
  5. Palačinku bohatě potřete teplou špenátovou náplní a obložte střídmě mozarellou.

Pro zajímavost

A když je chuť na sladkou variantu? Zkuste si celozrnnou palačinku decentně namazat povidly, posypat mletým mákem a skořicí ... ;)