Buřtguláš zdravěji

23.07.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Párky jsem vybrala kvalitní, dala jsem jich daleko méně, než se dává buřtů či točeňáku do buřtguláše, přidala jsem cizrnu, která je výživnou luštěninou s výbornou chutí. Když se dobře uvaří, je měkká, máslová a do tohoto jídla sedne. Zcela jsem se obešla bez mouky, pro lepší konzistenci jsem do hrnce na jemno nastrouala velkou bramboru.

Na fotce v talíři můžete vidět i nakrájené těstoviny. Měla jsem uvařené "trubky", tak jsem jich tam nakonec pár překrojila. Prostě eintopf ;-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Cibule nakrájejte a orestujte dozlatova na olivovém oleji, případně jiném tuku, který se nepřepaluje. Čím víc cibule, tím voňavější a hutnější základ vyrobíte.
  2. Přidejte na kostičky pokrájenou uzeninu a krátce opečte. Použila jsem párky s vysokým obsahem masa. Nedávám jich moc, spíš jen tak na "ovonění"
  3. Zasypte červenou paprikou, ochuťte trochou soli nebo sypkého bio bujónu a drceného kmína.
  4. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a uvařenou cizrnu.
  5. Zalijte vodou nebo vývarem, jen tak akorát, aby byly brambory ponořené.
  6. Přidejte jednu na jemno nastrouhanou bramboru, která jídlo přirozeně zahustí. Lepší chuť zajistí trocha rajčatového protlaku. Česnek dávám až na konec, stačí jeden stroužek, aby chuť zůstala jemná.
  7. Vařte do změknutí brambor.

Vegetariánská varianta

Místo uzeniny můžete použít tempeh nebo uzeného Šmakouna. Postup je stejný.

TIP, jak ještě více zahustit

Pokud by byl "buřtguláš" málo hustý, použijte jednoduchý trik, který je u mě v kuchyni běžnou záležitostí :-) Odeberte z hrnce jednu naběračku brambor, cizrny atd.. Rozmixujte ji na kaši a vlijte zpět.