Bulgurové rizoto

24.11.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Bulgur se řadí mezi zdravé produkty z obilovin. Jedná se o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která je díky této úpravě nutričně bohatá. [Bulgur](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bulgur "Bulgur") lze použít všude tam, kde rýži. Mně naposledy posloužil jako příloha ke [kuřeti na paprice](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/kure-na-paprice-zdraveji "kuřeti na paprice"). Můžete jím dále nastavovat různé karbanátky, pomazánky,zapékat ho ... Oproti bílé rýži má více vitaminů, minerálů a nižší glykemický index.

Budete potřebovat

Postup

  1. Bulgur si připravte podle návodu na obalu. Zpravidla se dělá tak, že se bulgur zalije vodou v poměru 1:2, přivede se k varu, odstaví se a nechá v teple 20 minut dojít.
  2. Vybranou zeleninu si na jemno nasekejte nožem nebo v robotu a pak krátce orestujte na oleji. V případě potřeby podlijte trochou vody a poduste. Zelenina by měla zůstat trochu pevná.
  3. Jídlo by se již takto dalo jíst samotné, já jsem ho ještě vylepšila o bohatý zdroj bílkovin - tempeh. Aby ladil dohromady s bulgurem a malými kousky zeleniny, posekala jsem si ho v robotu na drť.
  4. Pak už jen vše smíchejte dohromady.

[Bulgur](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bulgur "Bulgur") se připraví v peřinách, zeleninu máte podušenou za pár minut, tempeh je hotový výrobek, který stačí nakrájet. Takže vás nečeká žádné dlouhé tančení v kuchyni :-)