Bramborovo-sýrová polévka

05.12.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje. Na polévce nemůžete nic zkazit, pokud byste neodhadli množství brambor, můžete polévku na závěr vždy trochu doředit vývarem. U některých ingrediencí jsou na měření množství použity hrnky, pro přesnost jsem to ponechala tak, jak jsem recept dostala od kamarádky z Anglie.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.
  2. Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.
  3. Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte. V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.
  4. Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu
  5. restujte.
  6. Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.
  7. Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.
  8. Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule. Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.
  9. Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.
  10. Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.
  11. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

TIP

Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.

Dobrou chuť!

Kamila