Domácí bramborové knedlíky od babičky

25.03.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Množství mouky a krupičky je orientační. Každé brambory jsou jiné, nejlepší je tedy neřídit se gramy, ale hmatem a okem.🙂

Obecně pak platí, že

 Ingredience

 Postup

  1. Brambory uvařím ve slupce. Ideálně den předem, protože pak mají lepší vlastnosti. Pokud se brambory vaří před přípravou knedlíků, zkušení kuchaři doporučují nechat je tzv. odpařit v troubě.
  2. Vychladlé a oloupané brambory propasíruji, případně je lze nastrouhat na jemném struhadle.
  3. A teď je třeba s těstem pracovat rychle a knedlíky vařit okamžitě po zpracování těsta. Do bramborové hmoty rozklepnu vejce, osolím a přidám hrubou moukou spolu s krupičkou a lžící bramborového škrobu. Zpracuji hladké pružné těsto, v případě potřeby přidám ještě trochu mouky navíc.
  4. Vyválím buď kulaté knedlíky nebo tradiční šišky a vařím ve vroucí vodě asi 20 minut. Zpočátku je dobré knedlíky odlepit ode dna hrnce. Ke konci vyplavou na povrch.

Udělat domácí knedlík se vyplatí, jeho chuť se totiž nedá srovnat s většinou běžně prodávaných "bramborových" knedlíků. 🙂