Bramboráčky s ovesnými vločkami a tvarohovo-povidlovou omáčkou

11.12.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Abychom dosáhli ideální konzistence směsi na bramboráky, používá se běžně na dohuštění klasická bílá mouka. Té je ale všude nadbytek, proto je dobré hledat cesty, čím ji i v obyčejných receptech nahradit tak, aby chuť zůstala "tradiční". Ideální volbou jsou ovesné vločky, které mají, kromě již zmíněné zahušťovací schopnosti, výborné nutriční vlastnosti. Nejraději ze všeho používám ovesné vločky jemné Emco asi na milion způsobů. Hodí se skvěle do pomazánek, různých zeleninových placiček, do zeleninových krémů, vyrábím z nich i knedlíčky do polévky nebo dětem palačinky.

Budete potřebovat

Postup

  1. Brambory nastrouhejte napůl na hrubo a napůl na jemno.
  2. Přidejte vejce, ochuťte a zahustěte jemnými ovesnými vločkami Emco.
  3. Pořádně propracujte tak, aby vločky nasákly tekutinu a hmota byla kompaktní. Pomohla jsem si holýma rukama.
  4. Na vhodném oleji opékejte dozlatova z obou stran malé bramboráčky a odkládejte je na papírovou utěrku, která vysaje přebytečný tuk.

Na každý bramboráček naneste doprostřed omáčku z tvarohu, jogurtu a povidel.

Zajímavá kombinace chutí rozhodně překvapí. Je také možné zcela vynechat tvaroh s jogurtem a ovesné bramboráčky jen potřít povidly. Výborné!