Bezlepkový moučník s kokosem a citronovo-jablečnou náplní

11.04.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

U tohoto receptu jsem se inspirovala ve starším vydání časopisu Food z roku 2012, konkrétně se jednalo o malé citronové dortíky s jablky. Napadlo mě dostat tuto jablečno citronovou chuť do méně pracného koláče. Zaujala mě především náplň z podušených jablek a citronové šťávy, smíchaná se žloutky a sněhem z bílků. Náplň jsem si upravila podle svého, původní recept byl jen inspirací.

Korpus jsem se rozhodla udělat bezlepkový. Použila jsem jemně mletou pohankovou a čirokovou mouku. Zrovnatak je ale možné sáhnout po nějaké osvědčené bezlepkové mouce vhodné k pečení moučníků.

Pokud vás moučník zaujal, ale nechcete bezlepkovou verzi, zvolte kombinaci hladké a jemně mleté pšeničné či špaldové celozrnné mouky. Těsto je totiž vděčné a povede se v různých variantách.

Upozorním jen na nevhodnost použití kokosové mouky, která má jiné vlastnosti a korpus by byl příliš tvrdý.

 Ingredience (kulatá forma 24 cm)

Těsto

Náplň

 Postup

  1. Zpracuji ingredience na korpus do kompaktní hmoty, těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odpočinout v lednici.
  2. Připravím si náplň. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím je na drobné kostičky nebo jemné menší plátky. Jablka dám do rendlíku, zaliju šťávou z citrónů, přidám citronovou kůru, med a pod pokličkou dusím na mírném stupni pár minut, až jablka trochu změknou. Ke konci vmíchám 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve lžíci vody tak, aby škrob jablka lehce zahustil a nevytvořil hrudky. Jablečnou směs nechám zchladnout. Pak do ní zamíchám žloutky a nakonec sníh z bílků. Sníh dávám do jablek těsně před tím, než směs naliju do korpusu, aby zůstala nadýchaná.
  3. Těsto na korpus prsty natlačím do formy tak, aby i stěny formy byly pokryté. Předpeču asi 10 minut na 180 stupňů.
  4. Do korpusu vliju jablečnou náplň a peču dál na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo! Krájím až po dostatečném vychladnutí.🙂

 TIPY

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč s křehkého mrkvového těsta. Úžasně křehký a šťavnatý.

Ať se vám koláče povedou!🙂