Banánový chia pudink - extra výživná svačina i báječný dezert

10.04.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Chia semínka jsou poslední dobou takovým hitem. Obsahují mnohem více živin, než celá řada populárních potravin. Nalezneme v nich 3x více železa, než ve špenátu, 2x více draslíku než v banánech a 5x více vápníku než v mléce. To však není všechno, chia semínka obsahují až 9x více rostlinných Omega 3 než sója a 2x více proteinů, než ostatní semínka a zrna. Oblíbené jsou v různých koktejlech. V tekutině dokáží až 12x zvětšit svůj objem, mají želírovací vlastnosti. Sportovci si z chia semínek vyrábí „chia gel“, který se stává dokonalou kombinací bílkovin a vhodných sacharidů a dokážou tak dodat energii postupně, čímž nedojde k velkým výkyvům hladiny krevního cukru.

Budete potřebovat

Postup

  1. Banán rozmixujte s mlékem.
  2. Přidejte 3 lžíce semínek.
  3. Případně trochu doslaďte.
  4. Nechte několik hodin bobtnat, občas promíchejte.

Abyste z toho měli opravdu pěkný pevný třepetající se pudink, je nejlepší nechat směs minimálně přes noc uležet a občas promíchat. I když se Vám zpočátku bude zdát, že to snad nemůže nikdy nabobtnat, nebojte, ono to nabobtná a jak :-)Pokud se z toho nestane pudink, chtělo to více času nebo více semínek.

Chia pudink je opravdu zdravý a výborný. Mohou ho jíst i malé děti. Nepřežeňte to ale s množstvím. Dětský žaludek je přeci jen malý a chia semínka ve větším množství by mohla být těžká na trávení.